1ste Bier Verhaal van Januari: Parbo Bier - Suriname

Parbo Bier
Om dit jaar met iets tropisch en ook nog Nederlandstalig te beginnen, bieren uit Suriname dit keer. Het verhaal begint in Zeeland met de gebroeders Piet en Arthur Dumoleijn, te Kloosterzande was er een brouwerij met de naam A.D.Quelle en die behoorde toe aan deze twee broers voor een korte tijd. Nadat ze die brouwerij runden van 1946 tot en met 1954, zoals veel brouwerijen in Nederland na de oorlog was het zwaar weer. De gebroeders hadden plannen om een brouwerij te beginnen in de tropen, liefst Nederlandstalig en dan ze keuzes niet groot. Dit wilden ze samen doen met Heineken, brouwerij met tropenervaring en ondanks de enthousiaste broers zag Heineken het vooralsnog niet zitten in een avontuur.
Dan maar naar de toenmalige concurrent in die tijd Amstel en die zagen het plan wel zien zitten en in 1955 werd de brouwerij feestelijk geopend door prins Bernhard. Aan het logo is het wel een beetje te zien dat de Amstel invloed groot was, na de fusie met Heineken in 1968 hoort de Surinaamse Brouwerij bij de “Grote Groene Reus”.
De bieren hebben de naam Parbo gekregen, wat Paramaribo betekent. Het merk is de nationale trots van het Zuid-Amerikaanse land, de meer dan 80% dekking helpt ook ernorm. Laat ik de verschillende bieren van deze brouwerij behandelen.
1ste: Parbo Chiller Lime met een sap van markoesa en lemmetje (twee locale vruchten) toegevoegd aan het bier. Beetje een Radler dit bier, alleen is dit bier 3,3% in plaats van de 2,5% die een normale Radler is. Bovendien waren de Surinamers er veel eerder mee, met een fruitbier. Dit bier heeft een heldere gouden kleur en een verfrissende scherpe zoet zurige fruitsmaak om eens lekker je dorst te lessen.
2: Parbo Stout is van het Foreign Stout type, dit zijn Stoutbieren die wat zwaarder zijn tussen de 6% á 7,5%. Deze stijl komt veel voor in het Caribische gebied en Suriname ligt in het verlengde ervan op het Zuid-Amerikaanse continent. Zelfs met WK voetbal kwalificaties zijn ze ingedeeld in de Caribische groep. Pikzwart van kleur en 6% zwaar, de smaak is zeer zoetbitter met tonen van geroosterd mout, bruine suiker, beetje koffie en beetje drop.
3: Parbo Bier als laatste en deze is verkrijgbaar in 0,50 ltr. en 0,33 ltr. blik, 0,25 ltr. fles en de 1 liter fles. Deze fles heeft de bijnaam “Djogo” en deze is afgeleid van “Jug”. “Jug” is een kruik die door de indianen van Suriname werd gebruikt om dranken in te koelen, later verbasterd tot “Djogo” in de betekenis van de grote glazen 1 liter fles. De kleur is helder goudkleurig van deze Surinaamse Lager en heeft een alcoholpercentage van 5%. Licht zoet bitter van smaak en wat moutige en fruitige tonen, doet het goed bij Roti bijvoorbeeld en waar veel Surinamers wonen kan men deze bieren vinden. Dit was Suriname volgt nog de site, Facebookpagina en volgende keer iets uit Azië.


Reacties

Populaire posts