2de Bier Verhaal van Januari: St.Louis Lager - Botswana

St.Louis Lager
Na al het koude gedoe van binnen de poolcirkel naar de dorheid van het Afrikaanse Botswana, maar als het er regent is het met de dorheid gedaan. Dit land is te vinden in het zuiden van Afrika en is één van de rijkere landen van dit continent, ondanks is er nog genoeg werkloosheid. Het is voor Afrikaanse begrippen een zeer democratisch land, dat zal wel te maken met de vele mineralen en andere grondstoffen die er gedolven worden. Zo zijn er drie diamantmijnen, steenkool bij de vleet en bronnen van nikkel, koper, zwavel en platina.
Watertekort om fatsoenlijk akkerbouw te bedrijven gooien ze het hier voornamelijk op de veeteelt, bij de betere restaurants in Europa wordt dit vlees geserveerd. De vele wildparken zorgen voor ook enig inkomen door bezoeken van toeristen ervan. 
Zo’n bestemming is de Okavangodelta, werelds grootste rivierdelta die niet in zee stroomt maar eindigt in de Kalahariwoestijn. Waar het water verdampt en alleen het zout achterblijft, in hele grote hoeveelheden. Ook zijn alle Afrikaanse dieren die je kan verwachten in een natuurreservaat hier te vinden. 
De Kalahariwoestijn is ook het bezoek waard, maar het gebied is een halfwoestijn en zodoende regent het er genoeg dat daar bomen en gras op bescheiden wijze groeien. Hier leven ook een groot aantal dieren waarvoor men een safari willen op uitgaan, je kent ze wel zoals: leeuwen, olifanten, buffels, jachtluipaarden en gnoes. 
Chobe National Park kan men de grootste concentratie van olifanten tegenkomen en nijlpaarden doen het ook goed hier, want hier is het meest waterrijke gebied van het nogal dorre Botswana.  

Dan is het met Zuid-Afrika gedeelde natuurpark Kgalagadi Transfrontier Park, het landschap heeft zandduinen, struikgewas, grasland, wat bomen en zoutpannen. Dit gebied is een waar mekka voor de getrainde vogelaars, ook zijn hier leeuwen, struisvogels en stokstaartjes.
De enorme Makgadikgadizoutvlakte is ongeveer net zo groot als Portugal, 10.000 jaar droog een meer op en bleef er een zoutvlakte achter. Af en toe regent hier en dan komt dit gebied tot leven voor even, met plantengroei en dieren die tevoorschijn komen die er een korte tijd floreren. Wel zijn er soort van eilandjes met plantengroei die aan de woestijn zijn aangepast het hele jaar door leven.
Botswana is ietsje kleiner dan Frankrijk en heeft maar iets meer dan 2 miljoen inwoners, of beter gezegd lekker veel ruimte. De hoofdstad Gaborone ligt in het zuidoosten op maar 15 kilometer van de grens met Zuid-Afrika. En hier is brouwerij Kgalagadi te vinden, vernoemd naar het gebied van het eerder in dit verhaal genoemde park, Kgalagadi betekent letterlijk “Plaats van de dorst”.
Ooit begonnen als brouwerij Prinz Bräu werd de naam in 1970 naar een meer Botswana klinkende naam, alleen de biernaam klinkt nogal westers met St.Louis. Dit bier is vernoemd naar de stad waar het Amerikaanse Budweiser vandaan komt, Saint Louis. Zoals jullie zullen verwachten is St.Louis Lager een helder goudkleurige dorstlesser en dat is wel nodig in dit land.
Het bier heeft geen hoog alcoholpercentage, maar een lage 3,5% en dat zal ook te maken hebben met de hitte in Botswana. De kleur is helder goud en de smaak is zeer licht bitter, enige tonen van mout, maïs en iets van fruitigheid. Dit bierverhaal ging meer over de mogelijke safari’s, maar dit is iets lokaals om de dorst mee te lessen en daar kunnen deze verhalen over gaan.
Volgt nog een filmpje en volgende keer is de Amerikaanse staat Nebraska aan de beurt.    








Reacties

Populaire posts