4de Bier Verhaal van Juli: Duchesse De Bourgogne - België
Duchesse De Bourgogne
Het vervolg op het Vlaams Rood onderwerp bij
het Rodenbach verhaal. Zal drie andere brouwerijen behandelen met deze
bierstijl in hun programma en tevens zijn ze net als Rodenbach erkend als
streekproduct.
Het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing of korter
VLAM wordt gesubsidieerd door de Vlaamse overheid om producten en diensten van
de sectoren landbouw, tuinbouw, visserij en agrovoeding te promoten. Ook
streekproducten en deze krijgen een keurmerk want men wil toch niet dat Vlaamse
traditionele producten verdwijnen. Voor de uitleg van de bierstijl, klik op de
link naar het Rodenbach verhaal.
1: Laat ik met brouwerij Omer Vander Ghinste
uit Bellegem vlakbij Kortrijk beginnen, daar brouwen ze sinds het begin in 1892
Vander Ghinste Oud Bruin. Hoewel het heette eerst Ouden Tripel, later ging het
Bellegems Bruin heten en sinds 2012 heeft het de huidige naam.
Gebeurt wel
vaker in België namen veranderen, maar de twee olijke mannetjes op het etiket
blijven hetzelfde. De smaak van het bier gebalanceerd fris en zurig, zelfs is
een bittertje waarneembaar. Al met al een toegankelijk Vlaams Rood. Het heeft
tonen van zure kers, iets van vanille en eikenhout. De kleur is roodbruin en
het alcoholpercentage is 5,5%. http://www.omervanderghinste.be/
2: Volgende is brouwerij Strubbe uit Ichtegem,
tussen Oostende en Roeselare in. Hier brouwen ze een heel gamma aan bieren,
hoge-, lage- en gemende gisting en van die gemengde gisten brouwen ze er twee.
Ichtegem’s Oud Bruin en Ichtegem’s Grand Cru een laat ik met de eerste
beginnen. Ja ook hier een naamsverandering in de loop van jaren, want ooit
heette de Oud Bruin Hengstenbier. Het proces van dit bier tijdens hoofdgisting
gaat 80% van het bier voor twee maanden in lagertanks en 20% in open
bewaartanks voor 18 maanden. Het gedeelte 20% wordt weer vermengd met het
zogenaamde “jong” Oud Bruin, wat het bier de zure smaak wat balanceerd.
De Oud
Bruin is 5,5% zwaar en heeft een bruinrode kleur. De smaak is friszurig met wat
zoetigheid, tonen van rode druif, vanille en iets van karamel. De Grand Cru is
volgens hetzelfde idee gebrouwen alleen het gaat op eikenvaten en heeft een
alcoholpercentage van 6,5% en de kleur is donker roodbruin. Met een scherpe
maar verfrissende zure smaak, tonen van zure kersen, zwarte bessen en
eikenhout. http://www.brouwerij-strubbe.be/start/historiek/nl https://www.facebook.com/brystrubbe/?fref=ts
3: Als laatste brouwerij Verhaeghe uit Vichte,
tussen Waregem en Kortrijk in. Ook hier weer een naamswijziging want sinds 1957
brouwde ze bier met de naam Bourgogne des Flandres, maar ze verkochten de naam
begin jaren 90 aan John Martin een bierhandelaar en eigenaar van brouwerij
Timmermans. Trouwens Verhaeghe verkreeg de rechten om dit bier te brouwen in
1957 van de niet meer bestaande brouwerij Van Houtryve en het bestaat al sinds
1911.
Maar Verhaeghe bleef het bier brouwen maar met een nieuwe en
gelijkaardige naam en ook weer een
Franse naam namelijk Duchesse de Bourgogne. De vrouw op het etiket is Maria van
Bourgondië (1457-1482) de hertogin van Bourgondië. Voor de
geschiedenisliefhebbers is dit de dochter van Karel de Stoute en kleindochter
van Filips de Goede. Ze was getrouwd met Maximiliaan van Oostenrijk en moeder
van Filips de Schone en deze was weer getrouwd met Johanna van Castilië
bijgenaamd de Waanzinnige, hun zoon was de bekende keizer Karel V die zo´n
beetje over half Europa regeerde. De Bourgondiërs waren in die tijd best machtig
in de Lage Landen. De valk op het etiket heeft met haar dood te maken, want
tijdens een valkenjacht struikelde haar paard en viel boven op haar. Op
25-jarige leeftijd overleed aan haar verwondingen en haar 4-jarige zoontje
Filips werd de nieuwe hertog. Het bier tenslotte na de korte geschiedenisles
heeft een alcoholpercentage van 6,2% en de kleur is donker bruinrood. De smaak
is zuur maar er is ook zoetigheid, het heeft tonen van rode bessen, karamel,
rode wijn en eikenhout. http://www.brouwerijverhaeghe.be/nl/welkom
Reacties
Een reactie posten